Tips bij dreigend ontslag
Tips bij dreigend ontslag
In de huidige economische tijden besluiten veel organisaties tot een reorganisatie. Als uw werkgever een reorganisatie heeft aangekondigd, kunt u zich maar beter alvast voorbereiden. De kans bestaat dat u ‘aan de beurt’ bent. Wij geven u 5 tips bij dreigend ontslag.
- Oriënteer u op wat komen gaat
Als u verwacht dat u binnenkort op straat komt te staan, is het verstandig u te oriënteren op de toekomst. Het zoeken van een baan vanuit een werkende situatie is gemakkelijker dan vanuit een WW-uitkering. De werkgevers kijken bij sollicitaties naar recente werkervaring en ze vinden werknemers in een WW situatie minder aantrekkelijk.
- Let op de ontslagvergoeding in het sociaal plan
Vaak ontvangen boventallige werknemers een ontslagvergoeding bij een collectief ontslag. Het zou jammer zijn deze mis te lopen, omdat u al een nieuw baan heeft gevonden. Het is verstandig om goede afspraken te maken met uw werkgever. Het is meestal ook in het belang van uw werkgever als u snel vertrekt, dus waarschijnlijk houdt u recht op de ontslagvergoeding in het sociaal plan. Spreek dit duidelijk af met uw werkgever en laat dit op papier zetten.
- Het is verstandig stil te zijn over uw sollicitatie activiteiten
Het kan tegen u werken als u kenbaar maakt dat u al aan het solliciteren bent. Verstandig is te wachten tot het moment dat u officieel boventallig wordt verklaard en dus recht heeft op het sociaal plan. Daarnaast is het aan te raden voorzichtig te zijn met wat u met uw collega’s deelt.
- Stelt vast wat u wilt
U moet zich goed afvragen wat u zelf wilt, als u op de ‘boventalligen’ lijst van uw werkgever staat. Bedenk wat u wilt bereiken en waar uw sterke en zwakte punten liggen. Een outplacement bureau kan u hierbij begeleiden. Vaak is ondersteuning door een outplacement bureau onderdeel van een sociaal plan.
- Vergeet het netwerken niet
U kunt met mensen buiten uw werk gaan praten dat u beschikbaar bent voor een nieuwe functie. Netwerken is vaak effectiever dan formeel solliciteren. Meer dan 50 % van de vacatures wordt tegenwoordig ingevuld via netwerken