NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Vakbonden FNV en CNV en toekomst van het ontslagrecht

Nadat we u vorige week berichtten over de werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland en hun visie over de economische toekomst van Nederland geven nu de vakbonden FNV en CNV hun mening. De vakbonden zijn het oneens met de voorstellen van de werkgeversorganisaties en presenteren hun eigen plannen.

De vakcentrale FNV wil dat er een maximum komt voor het aantal uitzendkrachten en mensen met een deeltijd contract per bedrijf. Ook zouden freelancers meer rechten en een hoger minimum loon moeten krijgen. Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius is 10% aan flexwerkers het maximum, afhankelijk van de sector. Op dit moment ligt dat percentage rond de 13%. Jongerius stelt dat een groot deel van de werkloosheid ligt bij de flexwerkers.

De werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland stelden vorige week dat de ontslagvergunning zou moeten worden afgeschaft en dat de ontslagvergoeding moest worden verlaagd. Ook zou de WW-duur moet worden verkort tot één jaar (is nu maximaal 38 maanden). De hoogte van de WW zou wel omhoog gaan. Jongerius geeft aan daar lijnrecht tegenover te staan. Toch sluit ze niet uit dat er op termijn wordt gepraat met de werkgeversorganisaties. ‘Het ontslagrecht is een beladen onderwerp. Ik zie ons niet voor 9 juni een akkoord sluiten. Bovendien blijkt uit de enorme flexibiliteit die we nu al hebben, dat het niet moet gaan over versoepeling van de ontslag regels, maar over een betere bescherming van de flexwerker.’

Ook vakbond CNV is kritisch over de plannen van MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland. "De werkgevers willen alles omlaag hebben. Belastingen in het algemeen, dividendbelasting, vennootschapsbelasting, uitkeringen, ontslagvergoeding en de lengte van de WW, wat ook neerkomt op een vermindering van de uitkering. Ik vind het vreemd dat verlaging van de bonussen niet in dit rijtje terug te vinden is”, stelt CNV-directeur Jaap Jongeman op de site van de vakbond. “Het CNV wil mensen centraal stellen. Dat betekent dat je niet uitgaat van een soepeler ontslagrecht of lagere ontslagvergoeding, maar dat je investeert in mensen en ze werkrecht geeft. Het betekent dat je de 20% mensen die niet op eigen benen kunnen staan kansen biedt en niet straft. Wij willen een samenleving die mensen insluit en niet uitsluit.” De CNV vindt dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk moeten worden voor het vinden van werk na ontslag. Of de WW-duur daarmee korter moet worden, kon Jongeman niet zeggen: “Maar als er door goede begeleiding van werk naar werk niemand meer in de WW belandt, heb je hem ook niet meer nodig.”

Re-integratiebureau Nextjob Outplacement helpt ontslagen en boventallige werknemers bij het terugkeren in de arbeidsmarkt. Onze doelstelling is om werknemers na ontslag aan nieuw, passend  werk te helpen en volledig te begeleiden in het traject naar de nieuwe baan.

 

 

 

 

 

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen