De hervorming van het ontslagrecht wordt uitgesteld tot 2016. Daartoe hebben de sociale partners met het kabinet een akkoord gesloten. De komende maanden buigen de Eerste en Tweede Kamer zich nog over de voorstellen. Aanvankelijk zou het ontslagrecht al in 2014 worden hervormd.
De ontslagvergoeding volgens de nu nog geldende kantonrechtersformule maakt in 2016 plaats voor een veel lagere transitievergoeding. Die bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar voor de eerste 10 jaar en een half maandsalaris per dienstjaar daarna. Voor 50-plussers komt een gunstiger overgangsregeling. Werkgevers mogen meer betalen dan de uitkomst van deze formule, maar de transitievergoeding is gemaximeerd op 75.000 euro of, als iemand meer dan dat bedrag per jaar verdient, het jaarsalaris.
Transitievergoeding inzetten voor van werk naar werk trajecten
Bij het nieuwe ontslagrecht verloopt ontslag om bedrijfseconomische redenen altijd via het UWV en ontslag om persoonlijke redenen, bijvoorbeeld vanwege een conflict, via de kantonrechter. Werkgevers kunnen dan niet meer, zoals nu, kiezen welke ontslagroute zij nemen. Wel kunnen zowel de werkgever als de werknemer alsnog verhaal halen bij de kantonrechter als zij het niet met de beslissing van het UWV eens zijn. Afhankelijk van de mate van verwijtbaarheid kan de kantonrechter dan alsnog een ‘klassieke’ ontslagvergoeding opleggen. Die is niet gemaximeerd.
Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.
Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.