Wanneer u voor het eerst iemand ontmoet, heeft u binnen een minuut een indruk van die persoon. Zo werkt het ook bij sollicitatiegesprekken. Niet alleen uw kleding, maar ook uw houding, handdruk, stiptheid en zelfs ledematen worden beoordeeld door de interviewer. Het is dus erg belangrijk om even stil te staan bij hoe u tijdens het sollicitatiegesprek wilt overkomen. Voor een eerste indruk krijgt u namelijk geen tweede kans.
Zorg dat u verzorgd gekleed bent, maar trek niet iets aan wat u anders nooit zou dragen. Dit valt direct op en het lijkt of uw kleding van iemand anders hebt geleend. U zult zich er ook onbehaaglijk in voelen. U kunt gerust een eigen stijl hebben, maar overdrijf het niet. Iedere functiegroep of bedrijfstak heeft een eigen dresscode. Bij een bank draagt men formelere kleding dan bij een hip reclamebureau. Dit geldt ook voor de organisatie waar u solliciteert. Bedenk wat u zou aantrekken als u voor uw (toekomstige) werkgever een klant zou moeten bezoeken.
Meestal krijgt u aan het einde van het gesprek de gelegenheid om vragen te stellen. Maak daar altijd gebruik van. Het komt geïnteresseerd over en u laat zien dat u zich hebt voorbereid. Als het nog niet tegen u is gezegd, kunt u ook naar het vervolg van de sollicitatieprocedure vragen. Wanneer en hoe kunt u een antwoord verwachten? Soms geeft de werkgever al een eerste reactie op het gesprek of laat hij doorschemeren dat hij wel of niet verder met u wil. Als u zelf nog enthousiast bent over de functie en het bedrijf, kunt u dat laten merken. Bent u niet (meer) zo enthousiast, houd u dan op de vlakte. Laat het initiatief voor het moment van beëindiging en het handen geven aan de ander over. Bedank vriendelijk voor het gesprek en neem afscheid. Treuzel hierbij niet te lang.
Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.
Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.