Belangrijk is dat u zich goed voorbereidt op de onderhandelingen met uw toekomstige werkgever. Om te beginnen kunt u opschrijven wat u wilt bereiken en wat de bezwaren van uw nieuwe werkgever zouden kunnen zijn. Vervolgens denkt u na over uw salaris. Weet wat u waard bent! Zoek uit wat de collega’s verdienen die hetzelfde vak uitoefenen. Om hierachter te komen kunt u gebruik maken van uw netwerk. Dat is een eenvoudige manier om te weten te komen wat gangbaar is en wat niet. U kunt ook op internet vinden wat een gebruikelijk salaris is voor een bepaalde sector, branche of beroepsgroep.
Het salaris is een onderdeel van de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Als uw nieuwe werkgever niet het budget heeft om aan uw salariswens te voldoen, kunt u bijvoorbeeld afspreken dat u op een andere manier gecompenseerd wordt. Ook is het mogelijk om uw salariswens trapsgewijs door te voeren: bij aanvang het salaris dat de werkgever wil betalen en een verhoging daarvan bij verlenging van het contract of na een half jaar.
Stel wel realistische eisen. Het gaat er hier niet om als winnaar uit de strijd te komen. Beide partijen moeten achter de resultaten van de onderhandelingen staan en bedenk dat een duurzame relatie met uw werkgever meer oplevert dan een voordeel op korte termijn.
Misschien gaat u, nu u eindelijk uw doel hebt bereikt, ineens twijfelen. Moet u nu wel of niet ingaan op het aanbod? Als u geen andere aanbiedingen hebt voor een nieuwe baan, kunt u het aanbod maar beter aannemen. Heeft u echter de keuze tussen verschillende banen, dan kunt u zeggen dat u over het aanbod wilt nadenken en er op terugkomt. Geef altijd een termijn aan waarop u op het aanbod wilt terugkomen - één of twee dagen - niet langer, én houd u daar ook aan. Deze extra tijd kunt u gebruiken om goed na te denken over de verschillende aspecten van het aanbod.
Zodra u een beslissing genomen hebt, laat u dit weten aan uw contactpersoon. Als u niet van plan bent om op het aanbod in te gaan, zeg dan waarom u niet bij deze organisatie wilt werken. Blijf wel ‘goede vrienden’, want u weet nooit of u dit bedrijf nog nodig hebt in de toekomst.
Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.
Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.